Salgssucces på Læsø: Det kom bag på os med så stor en interesse

Profilbillede
dato

XL-BYG på Læsø blev sidste år centrum for en landsdækkende trend. Madlavning over bål er vokset eksplosivt under corona. Både fastboere og feriegæster tog udehyggen til sig under nedlukningen af landet.

"Det er altid svært i et øsamfund at forudsige, om der bliver travlt eller ej. Og selvom noget hitter på fastlandet, er det ikke sikkert, man mærker meget til det ude blandt øens kendte ansigter," lyder det fra Jim Linderod Christiansen, der er afdelingsdirektør i XL-BYG på Læsø. Sidste år stod han og kollegerne på kort tid midt i en massiv efterspørgsel på båludstyr. Corona havde ramt Danmark, folk gik hjemme og feriegæsterne strømmede til øen.

"Det kom bag på os med så stor en interesse, men vi løb så stærkt, vi kunne, og det var først, da leverandørernes hylder var tomme, vi måtte melde pas på enkelte varer. Folk var vilde med hyggen om bålstedet og den fælles mad. Noget som de savnede på grund af det indendørs forsamlingsforbud – og som en modpol til corona," tilføjer han.

Ifølge Friluftsrådet har 34 procent af danskere været mere ude i naturen det seneste år end før. Mads Duzenius Christensen, der er ekspert i forbrugertrends og partner ved reklamebureauet Envision, kalder udviklingen markant.

"For få år siden var udekokkerering begrænset til mad på grillen i en sæson, der løb fra uge 16-36. I dag er mange i gang hele året og eksperimenterer lystigt. Fx med mad over bål. Og corona-nedlukningen, hvor danskerne har fået øjnene op for naturen, har blot styrket tendensen," siger han.

Leger du også med tanken om at lave middagsmad over bål til hele familien, er det ifølge Jim Linderod Christiansen langt fra nødvendigt at købe dig fattig i grej. Udstyrseksperten fra XL-BYG Læsø har disse fire gode råd:

Tænd op efter menuen
Skal du lave kakao eller en hurtig suppe, kan du nøjes med et kogebål, der laves af alle slags brænde i små stykker, så det er nemmere at justere varmen ved at fyre mere eller mindre. Skal du grille eller lave en ovnret, er et glødebål bedst. Det giver en høj, jævn og vedvarende varme. Tænd op 1-2 timer inden, du skal bruge bålet. Når de fleste kævler er godt brændte, spreder du bålet ud, så der kun er gløder tilbage. Her er det bedst med hårde træsorter som bøg, eg og ask. Alternativt kan du også blande lidt grillkul i bålet, når kævlerne er brændt ned.

Styr på varmen
Det kan være udfordrende at styre varmen over et bål med det resultat, at maden brænder på eller går af kog, inden den er færdig. Derfor bør du bruge et bålstativ med en rist i en lang kæde, der let kan hæves og sænkes. Husk at tage gryden af risten, inden du løsner kæden.

Børnenes favorit
Hvis du vil lokke børnene væk fra skærmen og ud til bålhyggen, skal du skrue ned for ambitionerne og gå efter sikre hits som varm kakao, popcorn, pandekager – og så selvfølgelig snobrød. Det kræver en gryde, en bålrist, et popcornsnet, en pandekagepande med langt håndtag og snobrødspinde.

Start beskedent
Du kan roligt vente med at investere i deluxe grejet, til du ved, om bållivet er noget for dig. De billige modeller kan som udgangspunkt det samme som de dyre mærker. Det vigtigste er, at du går efter rigtigt båludstyr og fx ikke bruger almindelige pander og gryder med kort håndtag, som bliver varmet op af ilden og skal betjenes tæt på røgen.

Kilde: Epicent.dk